Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

FSC

Το πρότυπο αειφορικής δασικής διαχείρισης FSC Chain of Custody έχει εκδοθεί από το διεθνή οργανισμό Forest Stewardship Council (FSC) και καθορίζει τις απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να επιδείξουν σεβασμό προς το περιβάλλον και να δεσμευθούν για τη συμμετοχή τους στην υπεύθυνη διαχείριση των δασών.

Οι απαιτήσεις του προτύπου περιγράφουν ένα σύστημα διαχείρισης που έχει στόχο την αποτελεσματική παρακολούθηση των Α΄ υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων της επιχείρησης. Η παρακολούθηση αυτή αφορά όλες τις φάσεις της επεξεργασίας των Α΄ υλών, δηλαδή από το δάσος προς όλα τα ενδιάμεσα στάδια παραγωγής μέχρι την παράδοση στους καταναλωτές, διασφαλίζοντας ότι έχουν χρησιμοποιηθεί Α΄ ύλες σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου.

Το πρότυπο FSC Chain of Custody μπορεί να εφαρμοσθεί από τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται, επεξεργάζονται ή παράγουν δασικά προϊόντα με βάση το ξύλο και μη ξυλώδη δασικά προϊόντα από παρθένα ή/και ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι επιχειρήσεις που συνήθως επιλέγουν να εφαρμόσουν το FSC Chain of Custody ανήκουν στους κλάδους της υλοτομίας, της παραγωγής ξυλείας, της κατασκευής ξύλινων επίπλων και λοιπών προϊόντων από ξύλο ή φελλό, της παραγωγής χαρτοπολτού, της κατασκευής χαρτιού και χαρτονιού, της επεξεργασίας χαρτιού και των εκτυπώσεων σε χαρτί.

Αρμόδιοι για την πιστοποίηση επιχειρήσεων κατά FSC Chain of Custody είναι οι φορείς που είναι διαπιστευμένοι από το οργανισμό ASI (Accreditation Services International).

Η διαδικασία της πιστοποίησης περιλαμβάνει αξιολόγηση του συστήματος σε σχέση με τις απαιτήσεις του προτύπου καθώς και αξιολόγηση της εφαρμογής του.

Ανάλογα με την κατηγορία των εισερχομένων α΄ υλών ή προϊόντων και της μεθόδου παρακολούθησης και διαχείρισης τους, τα τελικά προϊόντα επισημαίνονται ως FSC Pure, FSC Mixed ×%, FSC Mixed Credit, FSC Recycled × %, FSC Recycled Credit ή FSC Controlled Wood.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο Φορέας Πιστοποίησης εκδίδει Πιστοποιητικό πενταετούς διάρκειας και η επιχείρηση αποκτά το δικαίωμα να επισημαίνει τα προϊόντα που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό με το αντίστοιχο FSC σήμα. Σε περίπτωση αποκλίσεων ορίζονται οι διορθωτικές ενέργειες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από την επιχείρηση πριν την έκδοση του Πιστοποιητικού.

Το Πιστοποιητικό διατηρείται σε ισχύ εφόσον διενεργούνται προγραμματισμένες περιοδικές αξιολογήσεις από το Φορέα Πιστοποίησης τουλάχιστον σε ετήσια βάση προκειμένου να ελεγχθεί η διατήρηση της συμμόρφωσης της επιχείρησης με τις καθορισμένες απαιτήσεις.

Benefits

Με το πέρας εφαρμογής της μελέτης η επιχείρηση θα έχει επιτύχει τους παρακάτω στόχους:

• Εύκολη αναγνώριση των προϊόντων από τους καταναλωτές

• Προσέλκυση των καταναλωτών που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος

• Δυνατότητα πρόσβασης σε νέες αγορές του εξωτερικού στις οποίες οι καταναλωτές έχουν ανεπτυγμένο αίσθημα περιβαλλοντικής συνείδησης

• Συμβολή της επιχείρησης στην προστασία των δασών και του περιβάλλοντος

• Ικανοποίηση απαίτησης πελάτη

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top
espa
espa