Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Εκπόνηση Business Plan

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η εκπόνηση Business Plan διαμορφώνει τους μακροπρόθεσμους στόχους και προοπτικές της επιχείρησης σε χρονικό ορίζοντα 5ετίας και την καθοδηγεί στην υλοποίηση του και στον έλεγχο της υλοποίησης του μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης το οποίο αναθεωρείται σε ετήσια βάση.

Συνοπτικά, το έργο εκπόνησης Business Plan θα επικεντρωθεί στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης για την αγορά και την επιχείρηση, στον επαναπροσδιορισμό των στόχων της επιχείρησης, και στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο μπορεί η επιχείρηση να φτάσει στην υλοποίηση των στόχων της.

Ουσιαστικά, το έργο έχει ως στόχο τη διάγνωση της δυναμικής της επιχείρησης και τη διερεύνηση όλων των πιθανών σεναρίων ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής πρακτικών όπως η εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην υφιστάμενη γκάμα προϊόντων, η επεκτάση σε νέες αγορές, η διαφορετική προσέγγιση της αγοράς, η ενίσχυση του brand name και η χρήση νέων καναλιών marketing για την παροχή των υφιστάμενων προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά. Επιπλέον στόχοι είναι  η αναλυτική τεκμηρίωση των επιλογών και η καθοδήγηση της επιχείρησης στην υλοποίηση του Business Plan. Ειδικότερα, το έργο αποσκοπεί:

 

  • Στην αναλυτική καταγραφή του εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης (ανάγκες και τάσεις, πολιτικοοικονομικές και τεχνολογικές επιρροές στον κλάδο).
  • Στην καταγραφή των συνθηκών της αγοράς στην Ελλάδα και την Ε.Ε. (καταγραφή παραγόντων προσφοράς και ζήτησης, συνθήκες της αγοράς, ανταγωνισμός, νέες πρακτικές και προϊόντα).
  • Στην πραγματική καταγραφή του εσωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης (καταγραφή της δομής και των διαθέσιμων πόρων, ανάλυση προϊόντων, στατιστικά πωλήσεων – προμηθειών).
  • Προσδιορισμός δυνατών και αδύναμων σημείων, ευκαιριών και απειλών (SWOT Analysis).
  • Καθορισμός & καταγραφή του οράματος και των στόχων marketing της εταιρείας.
  • Επιλογή στρατηγικής marketing και κατάλληλων εργαλείων για την επίτευξη των στόχων.
  • Τοποθέτηση (positioning) της εταιρείας και των προϊόντων / υπηρεσιών της στην αγορά και ενέργειες ενίσχυσης του brand name.
  • Εκπόνηση τακτικού σχεδίου μάρκετινγκ και καθορισμός μίγματος μάρκετινγκ για υφιστάμενα και νέα προϊόντα και υπηρεσίες (ορισμός προϊόντων / υπηρεσιών, τιμές, προώθησης και καναλιών μάρκετινγκ).
  • Προβλέψεις αποτελεσμάτων και ανάλυση.
  • Επιλογή και οριστικοποίηση του πλάνου δράσης (action plan).
  • Περιγραφή πλάνου διαχείρισης κινδύνων και εναλλακτικών σεναρίων δράσης.
  • Καταγραφή και σχεδιασμός διαδικασιών αξιολόγησης και παρακολούθησης του σχεδίου δράσης.
  • Εφαρμογή εργαλείων μέτρησης της αποτελεσματικότητας του σχεδίου μάρκετινγκ.

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η εκπόνηση ενός Business Plan αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της διοίκησης της εταιρείας διότι περιλαμβάνει, συγκροτεί και μελετά μια πληθώρα ενδογενών και εξωγενών παραγόντων που αφορούν την ανάπτυξη, την βιωσιμότητα και της προοπτικές της επιχείρησης και επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την μελλοντική της πορεία.
Μετά το πέρας εκπόνησης της μελέτης, η εταιρία θα είναι σε θέση να εφαρμόσει ένα στρατηγικά ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένα υλοποιήσιμο Business Plan το οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί και να αξιολογεί ως προς τον βαθμό εφαρμογής του και τα εξαγώγιμα αποτελέσματα.

Κάθε στάδιο εκπόνησης του Business Plan έχει συγκεκριμένους στόχους και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε μέσω της υλοποίησης του να μπορέσει η επιχείρηση:

 

  • Να διαγνώσει τις ανάγκες και τις τάσεις στην αγορά και να προσαρμόσει ανάλογα τις υφιστάμενες υπηρεσίες και προϊόντα.
  • Να καταγράψει πιθανούς κινδύνους προερχόμενους από το εξωτερικό περιβάλλον (μία πολιτική απόφαση για την πώληση καρτών μέσω telesales ή τεχνολογικές εξελίξεις που οδηγούν τους καταναλωτές στην υλοποίηση αγορών μέσω του διαδικτύου και όχι μέσω telesales) και να προσαρμόσει έγκαιρα τη στρατηγική της τοποθέτηση στην αγορά.
  • Να αναλύσει την αγορά σε βαθμό που να μπορεί να διαμορφώνει τις προοπτικές της ανάλογα με την εξέλιξη και ανάπτυξη της αγοράς μέσω της επικέντρωσης στα πιο αποδοτικά τμήματα της αγοράς.
  • Να καταγράψει τον άμεσο και έμμεσο ανταγωνισμό αποκτώντας γνώση παράλληλα για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των ανταγωνιστών, για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τους, για τους διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της αγοράς (διαφορετικά κανάλια μάρκετινγκ όπως πωλήσεις εμπορευμάτων στην τηλεόραση) και για την επιτυχία των εγχειρημάτων τους.
  • Να αναλύσει τη δυναμική του κλάδου (προμηθευτές, ανταγωνιστές, πελάτες, συνεργάτες) και να διαγνώσει σε ποιον πρέπει να απευθύνονται οι ενέργειες του στρατηγικού σχεδιασμού για όλες τις ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών (για τις πωλήσεις των πιστωτικών καρτών οι τάσεις της αγοράς διαμορφώνονται από τις τράπεζες και για τις πωλήσεις των εμπορευμάτων από τους καταναλωτές;).
  • Να διαγνώσει τη δυναμική της επιχείρησης ώστε να μπορέσει να θέσει στόχους για την στρατηγική μάρκετινγκ.
  • Να ξεχωρίσει τα δυνατά και αδύνατα σημεία της επιχείρησης και τις ευκαιρίες και κινδύνους που διαγράφονται στην αγορά ώστε να μπορεί η επιχείρηση να εκμεταλλευτεί τα δυνατότητες της και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να διαμορφώσει εναλλακτικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση των κινδύνων.
  • Να μειώσει το ρυθμό ανακύκλωσης προσωπικού μέσω της δημιουργίας οράματος και εταιρικής αποστολής και διαδικασιών εσωτερικού μάρκετινγκ αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τα κίνητρα παραμονής στην επιχείρηση και να θέσει ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους στόχους για τη στρατηγική μάρκετινγκ.
  • Να διαμορφώσει τη στρατηγική της με βάση κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας και να επαναπροσδιορίσει με βάση τις ανάγκες και τάσεις της αγοράς τον καθορισμό των αγορών-στόχων και την τοποθέτηση της επιχείρησης και των προϊόντων / υπηρεσιών σε αυτές τις αγορές (διαφορετική τμηματοποίηση, στοχοθέτηση και τοποθέτηση με βάση τα προϊόντα και υπηρεσίες που διατίθενται ώστε να μπορεί να διαχειριστεί ξεχωριστά τις ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών)
  • Να αναδείξει το brand name της αποκομίζοντας ταυτόχρονα οφέλη όπως η προσέλκυση περισσοτέρων προμηθευτών και πελατών μέσω μιας pull-στρατηγικής και μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος προσέλκυσης τους.
  • Να διαμορφώσει ένα μίγμα μάρκετινγκ το οποίο θα μπορέσει να οδηγήσει την επιχείρηση στην ανάπτυξη είτε μέσω του επαναπροσδιορισμού και της διαφορετικής στόχευσης των υφιστάμενων υπηρεσιών και προϊόντων, είτε μέσω της ανάδειξης ευκαιριών ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών (people-to-people lending, υπηρεσίες call centres για τη διενέργεια ερευνών αγοράς και δημοσκοπήσεων) είτε μέσω της χρήσης διαφορετικών καναλιών διανομής (πωλήσεις προϊόντων μέσω τηλεόρασης και μέσω διαδικτύου) είτε μέσω της στρατηγικής προώθησης των προϊόντων / υπηρεσιών καθώς και του brand name.
  • Να βασιστεί σε ένα ρεαλιστικό Σχέδιο Δράσης το οποίο θα διαμορφώνεται σε ετήσια βάση για την υλοποίηση του Business Plan.
  • Να προβλέψει και να ελέγξει την αποτελεσματικότητα και απόδοση του Business Plan μέσω της εφαρμογής χρηματοοικονομικών εργαλείων και εξειδικευμένων εργαλείων μέτρησης της αποτελεσματικότητας.
Back to top
espa
espa