Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

ΕΣΠΑ 2021 – 27 Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Δόθηκε παράταση έως την 22/3/2024 στα προγράμματα, ενίσχυσης της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενίσχυσης της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το προγράμματα απευθύνονται σε υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες έχουν συσταθεί από την 18/12/2022 και μετά) που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε  επιλεγμένους ΚΑΔ όλων των κλάδων της οικονομίας, πλην της εστίασης και του λιανικού εμπορίου.

Στις επιλέξιμες δαπάνες των Δράσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα – εξοπλισμός, πιστοποίηση προϊόντων, ψηφιακός εξοπλισμός  – λογισμικό και υπηρεσίες λογισμικού, μεταφορικά μέσα, δαπάνες marketing.

Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά:

  • 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη περιοχή ή μικρά νησιά ή πυρόπληκτη ή σεισμόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή, και
  • επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€ για τις τουριστικές επιχειρήσεις και από 30.000 € έως 400.000 € για τις επιχειρήσεις των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας.

Οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων είναι έως 22/3/2024.

Είδος ενίσχυσης: Επιχορήγηση/Επιδότηση

Συνολικός Προϋπολογισμός: €350.000.000

 

Back to top
espa
espa